Enginarı Nasıl Bilirdiniz?


Nisan ayında çarşı pazarda boy gösteren enginarın mayıs, haziran aylarında lezzeti tavan yapar. Enginarın faydaları saymakla bitmiyor. Kanı temizliyor, toksinleri atıyor.

Enginarda bulunan sinarin, karaciğerin, safra kesesinin, böbreklerin ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder, yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Mide ve bağırsakları dezenfekte edici özelliği sayesinde ishale de iyi gelir. Güçlü bir idrar söktürücü olduğundan böbreklerin çalışmasını düzenleyerek vücuttaki zararlı sıvıların dışarı atılmasını kolaylaştırır, böbrekteki kumların dökülmesine yardım eder.

Yapılan araştırmalarda, enginarın sindirim sisteminin yanı sıra kalp için de yararlı olduğu, kalp kaslarını güçlendirerek kalbin daha rahat çalışmasını sağladığı, kolestrolü ve trigliseridi düşürdüğü ve damar sertliğine iyi geldiği saptanmıştır. Enginar alınırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları sizler için not aldık: Ucu siyah yaprağa sahip olan, yaprakları birbirinden çok ayrı olan ve siyah lekeleri bulunan enginar bayattır. Enginarın ortası sert olmalı ve tüylerin iğne gibi batması gerekir. İyi bir enginarın sap uzunluğu 8-10 cm’yi geçmemelidir. Su içinde soyularak beklentilen yerine, alışveriş esnasında soydurduğunuz enginarları alıp hemen kısa sürede pişirerek tüketirseniz, vitamin ve mineral açısından zengin şifa kaynağından daha fazla yarar sağlar ve vücudunuza bahar temizliği yapmış olursunuz.
Enginarın göbeğinin yanısıra yeşil yapraklarını haşlayarak suyunu çorba şeklinde değerlendirebilirsiniz. Doğanın tüm cömertliğini sergilediği Bodrum’da taze ve organik enginara ulaşmak isteyenler için Bodrum Acı Ot Festivali’nde standını ziyaret ettiğimiz üreticinin adresini sizler için not aldık. www.yesiltarla.com