BODRUM KENT MÜZESİ


Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik sonra Dorlar, Karyalılar, Lelegler, Megeralılar, Persler, ardından Roma, Bizans, Selçuklu, Türk-İslam ve Osmanlı... Alışılageldiği üzere kentlerin tarihi sözkonusu olduğunda birbiri ardına sıralanan çağlar ve uygarlıklar... Geçmiş yaşamların ayak izleri ve kentin dört bir yanını bezeyen tarihi eserler, kalıntılar, mabetler...

Görmüş geçirmiş bir kent Bodrum. Çağların getirdiği eşsiz birikimini sergileyerek tarihe ışık tutuyor. Mausoleium Anıt Müzesi, Sualtı Arkeoloji Müzesi, Zeki Müren Sanat Müzesi ve Deniz Müzesi’nin ardından Bodrum “Kent Müzesi” için gün sayıyor. 

Bu denli görkemli bir tarihin yarattığı kültür, sergi salonlarına, müzelere ve hatta kitaplara bile sığmaz. Kültür mirası, kimlik mirasıdır diyen Bodrum Belediyesi, eski özel idare lojmanı ve kaymakam evini Bodrum Kent Müzesi yapmak üzere kolları sıvıyor. Restorasyonu tamamlanan ve birer kültür mirası olan tarihi yapılar, Bodrum’un görkemli mazisi ile buluşmaya hazırlanıyor. 

Müze konsepti olarak ilk yapıda; Karia Bölgesi ve Halikarnassos tarihine ait bilgiler, gravürler, bölgeye damgasını vuran antik dönem araştırmacılarından ve tarihçilerinden (Herodot, Strabon, Pausanias vb..) başlayarak günümüze kadar uzanan ve kentle özdeşleşen kişilerin (Kızılhisarlı Mustafa Paşa, Turgut Reis, Cevat Şakir, Neyzen Tevfik vb.) tanıtıldığı, ayrıca Bodrum’a ait söylenceler, efsaneler, türküler ve canlı tanıkların anlatımlarının yer aldığı digital odalar bulunacak.

Bodrum Kent Müzesi’nin diğer binası ise; Günlük Yaşam, Bodrum Mutfağı, Bodrum Düğünleri vb. anlatımların ve içerisinde etnoğrafik eserlerin bulunduğu kültürel değerlerimizin vurgulandığı farklı hikayeleri olan odalardan oluşmakta. 

Kent Müzesi’nin bahçesinde ise, ilçe tarihinde önemli yer tutan meslek gruplarının canlandırılacağı bölümler yer alacak.

Bodrum Kent Müzesi, 27 Ekim tarihinde kent kültürünü farklı açılardan yorumlayan güçlü fotoğraf arşivini ziyaretçilerinin beğenisine sundu.

“Bodrum Gelinleri”, Ali Şengün’ün arşivinden “Eski Bodrum Fotoğrafları”, Slow Food gönüllülerinin “Geleneksel Mutfak Gereçleri Sergisi” ve Dilek Uslu’nun “Bodrum Mübadilleri” sergisi 27 Kasım tarihine kadar gezilebilecek.

Hazırlıkların sürdüğü Bodrum Kent Müzesi çok yakın zamanda güçlü arşivini tüm ziyaretçileri ile paylaşmaya hazırlanıyor.