BODRUM DENİZ MÜZESİ


Bodrum Deniz Müzesi; Bodrum tipi tekne modelleri, dünya denizlerine ait 6000 deniz kabuğu ve Cevat Şakir Kabaağaçlı koleksiyonu ile Bodrum’un denizcilik tarihine ışık tutuyor...

Müzenin temelleri 2010 yılında Bodrum Kalesi önünde kurulan çadır içinde Bodrum tipi 18 tekne modelinin sergilenmesi ile atılıyor. Eski bedesten binasının müze olarak tahsis edilmesi ile 15 Ekim 2011 tarihinden günümüze Bodrum’un denizcilik tarihine tanıklık ediyor. 

Cevat Şakir Kabaağaçlı! Bodrum Deniz Müzesi’nden söz edilecekse ilk onun adı anılmalı. 1925 yılında Bodrum’a sürülen, Türk Edebiyatı’na sayısız eser kazandırmış yazar, gazeteci, araştırmacı, çizer, nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı’na ait kişisel eşyalar, fotoğraf arşivi ve tarihi belgeler sergide yerini alıyor. 

Sergiyi tamamlayan Halikarnas Balıkçısı’nın çok sevdiği teknesi “Yatağan” ve naaşının defin öncesi koylarda dolaştığı “Halikarnaslım” teknesi bir an için mavi derinliklerde hüzünlü bir yolculuğa sürüklüyor ziyaretçilerini.

Deniz Müzesi’nin kurulması ve bugünkü haline gelmesinin temelinde, tekneleri birebir yapım teknikleriyle ve orijinallerine sadık kalarak modelleyen Ali Kemal Denizaslanı’nın payı büyük. Müzede yer alan model tekneler usta-sanatkar Denizaslanı tarafından yapılmış. Hepsi el emeği ve öyle ince detaylar var ki; ahşap motordan tutun, vinçlere, su tankerlerine varıncaya dek tümü aslına uygun. Bodrum’da ilk yapılan gulet “Mustafa Tratası”da sergilenen tekneler arasında.

Ali Kemal Denizaslanı Girit’e gittiğinde Hanya’daki deniz müzesini ziyaret ediyor. Bu ziyaretinde Bodrum’dan gönderilen Rumların “Herodot bizim, Artemisia bizim, Halikarnas Mozolesi bizim, siz Bodrum’a ne kattınız?” şeklinde serzenişte bulunmasına içerleyerek Bodrum Deniz Müzesi’ni hayata geçirmeyi planlıyor. Bodrum Belediyesi ve Bodrum Ticaret Odası’nın desteğiyle çalışmalarına başlıyor. Eşi Zehra Denizaslanı ise en büyük destekçesi. Müzede sergilenen tüm maketlerde emeği var. Armalar, sünger çuvalları onun eseri. Ciddi bir saha çalışmasının ardından ulaşılan tekne fotoğrafları ile çalışmaya başlıyorlar. Tüm çabaya rağmen bazı teknelerin fotoğrafları bulunamıyor. Denizaslanı hafızasını zorluyor ve çoçukluğundan aklında kaldığı kadarıyla yeniden vücut buluyor efsane balıkçının teknesi “Yatağan”. Atölyeye dönen evlerinde geceler boyu süren çalışmaların ardından Bodrum denizlerinde nam salan efsane tekneler müzede yerini alıyor.

Bodrum Deniz Müzesi, dünyanın çeşitli denizlerinden toplanan 6000’e yakın deniz kabuğunu ağırlıyor. Hasan Güleşçi tarafından bağışlanan eşsiz deniz kabuğu koleksiyonunun ülkemizde bir benzeri daha bulunmuyor. Koleksiyon içerisinde 460 milyon yıl öncesine tarihlenen deniz kabukları bulunuyor. 

Gezi boyunca bize eşlik eden, çocukluk yıllarından itibaren sualtı kazılarına aşina, arkeoloji ve sanat tarihi mezunu aynı zamanda kaptan ve dalış eğitmeni olan genç Müze Müdürü Selen Cambazoğlu müzede sezon öncesi bir takım yenilikler olacağının müjdesini veriyor. İstanbul Deniz Müzesi tarafından bağışlanan Turgutreis ve Barbaros Hayrettin Paşa’nın tabloları yakın zamanda müze sergisinde yerini alacak. Ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca Bodrum zırhlısı, Turgutreis zırhlısı ve Türkiye’nin ilk savaş gemisinin maketi Bodrum Deniz Müzesi için hazırlanıyor. 

Bodrum denizcilik tarihinin duvarlarında sergilendiği müze, yıl boyu çeşitli seminer ve etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.