KAYA KORUĞU


Kaya koruğu ülkemizde deniz kıyılarında özellikle denize dönük kayaların diplerinde ve kumluk arazilerde yetişir, neredeyse yılın her mevsimi bulunur. Halk arasında bilinen isimlerinden bazıları; kulakotu, saksıgüzeli, deniz rezenesi, naserotudur. Sıklıkla Haziran-Eylül arasında çıkan kaya koruğu bu aylarda bolca toplanıp turşusu kurulan bir bitkidir. Çiğ olarak pek tüketilmediğinden, haşlanıp meze olarak servis edilir. Kendine has kokusu olan bitki, çoğu zaman salata ve diğer turşulara tat vermesi için üzerlerine ilave edilir.

Ülkemizde yaygın olarak Mersin ve Silifke'de bilinmektedir. Bodrum sahillerinde özellikle kaya diplerinde bol bulunur. Yüksek miktarda iyot içeren kaya koruğunun yeşil kısımları ezilip lapasından deri hastalıklarına karşı merhem elde edilir. Ağrıları hafifleten kaya koruğu, karaciğer ve safra kesesine de iyi gelir.

Uzmanlar yapraklarından elde edilen çayın günde 2-3 bardaktan fazla tüketilmemesi gerektiği belirtiyor. Mide yanması ve damar setliğine faydalı olan bitki, yüksek oranda C vitamini içerir. İştah açıcı özelliğinin yanı sıra bağırsak yaralarına da iyi gelir. Haziran-Eylül arası pazar tezgahlarında boy gösteren kaya koruğu ile yıl boyunca deniz kenarındaki kaya diplerinde karşılaşmanız mümkün.