Flamingolar



Anadolu’nun Allı Turnaları
Flamingolar…
Uzun eğri boyunları, ince bacakları ile adeta havada süzülen bir oku andıran bu muhteşem kuşlarla Milas-Bodrum karayolunun 25. kilometresinde karşılaşabilirsiniz.
Anadoluyu bin yıllardır mekan seçen bu zarif kuşların türkülerimize ilham olduğunu yazının başında belirtelim. Hani halk türkülerinde sıkça geçen “Allı Turnalar” var ya, işte onlar bildiğimiz Flamingo.
Onlar göçmen kuşu. Uzun eğri bir boyna, ince uzun bacaklara ve kıvrık bir gagaya sahipler.
Allı turna denilmesinin en büyük nedeni al al görünmeleri. Bu görünümün sebebi beslenmeleriyle bağlantılı. Kırmızı ve pembenin tonlarıyla görmeye alıştığımız flamingolar bu renklerini beslendikleri özel bir canlı türünden alıyor. Bu canlı türün adı artemya.
Yeryüzünde sıra dışı doğa koşullarının bulunduğu yerleri tercih ediyorlar. Bu yerleri vazgeçilmez kılan suyun sığ, tuzlu, sodalı ve besin açısından zengin olması.
Tuzla Sulak Alanı her yıl binlerce göçmen kuşu ağırlıyor.
Muğla'nın Milas ile Bodrum ilçeleri arasında bulunan bölge 2001'de “Important Bird Area” (Önemli Kuş Alanı) olarak tanımlandı. 380 hektar büyüklüğündeki alan, Ramsar Sözleşmesi'ne aday.
Her yıl 250'ye yakın kuş türü bölgeyi ziyaret ediyor. Bölgede dalmaçyalı, flamingo, beyaz pelikan, balık kartalı, gri balıkçıl, kaz türleri, ördek türleri, karabağ martısı, ispinoz, büyük akbalıkçıl, kılkuyruk, kaşıkgaga, fiyu başta olmak üzere 250 tür kanatlı hayvanın yanı sıra su kaplumbağası, çeşitli yılan türleri, yaban domuzu, porsuk, tilki, oklu kirpi gibi yaban hayvanları da yaşıyor.
Allı turnam ne gezersin havada
Kanadım kırıldı kaldım burada