BODRUM’UN EN ÖZGÜR PLAJI!


Bodrum'un her sayıda size farklı bir yönünü aktardığım yazımda bu kez Bitez’de hayata geçirilen engelsiz plaj uygulamasından söz etmek istiyorum. Uygulama üç yıldır faaliyette ancak bu örnek uygulamayı, Özgür Plaj'ı eminim ki daha çok duyurmak gerekiyor. Doğal yapıyı koruyarak insan ihtiyaçlarının odağa alındığı her proje Bodrum’un değerini daha da artıracaktır.

Her geçen gün büyüyen nüfusun yanında kent yapısında farklı ihtiyaçlar da doğuyor. Kalabalık yaşamın gölgesinde hareket kabiliyetimiz bazen hızlanırken bazen yavaşlıyor. Daha çok toplu taşıma aracı ulaşım ihtiyacımızı karşılarken trafik bu ihtiyacın bir dezavantajı olarak karşımıza çıkıyor. Yeni yol ve konut yapımlarının artması, çevre düzenlemesi her biri kentleşme olgusunun doğal sonuçları. Ancak hem alt hem üst yapı yatırımları yapılırken toplumun bir parçası olan engelli bireylerin fiziksel hareket imkanı bulabilecekleri düzenlemelerin de göz ardı edilmemesi gerekiyor. Biliyorsunuz artık engelsiz kent projeleri ile ön plana çıkan örnekler çoğaldı. Avrupa kentleri bu uygulamalarda çok güzel örneklere sahip. Türkiye henüz engelsiz şehir planlamacılığında istenilen noktada değil. Üst geçitlerde, avm’lerde engelli, yaşlı ve hamilelerin öncelikli olarak kullanması gereken asansörleri, merdiven kullanmaya erinen bireylerin kullanması sonucu, asansör önünde sıra bekleyen engelli insan portreleri sosyal medyada karşımıza zaman zaman çıkıyor.

Dünyanın bir çok yerinde mekan planlamacılığında insan ihtiyaçları odak noktasında tutulmakta. İnsan sosyal bir varlık ve sosyalleşmede ulaşım hakkı son derece önemli rol oynuyor. Bugün dünyanın birçok yerinde sadece ulaşım imkanlarının elverişli olmaması ve cadde-sokaklarda binlerce engelle karşılaşmalarından dolayı engelli bireyler yaşamlarını evde dört duvar arasında sürmeye mahkum ediliyor.

Sadece cadde ve sokak düzenlemeleri ile kalmamalı bu uygulamalar. Bir kent tüm kamusal alanlarında engelleri ortadan kaldıracak her türlü düzenlemeleri hayata geçirmelidir. Bodrum'un engelsiz plaj örneği belki bizler için küçük, vaktinin çoğunu engeli yüzünden evinde geçiren bir birey için büyük sayılan Özgür Plaj uygulaması ile kendini gösteriyor. Uygulama son derece pozitif ve Bodrum'un tüm sahillerinde yaygınlaşmasını arzu ettiğimiz başarılı bir proje. İlk olarak Bitez'de hayata geçirilen Özgür plaj Bodrum'da yaşayan ya da yazlıkçı olarak gelen, engelli bireylerin denizden rahatça faydalanabileceği bir yer. Arsa belediyeye ait ve Bodrum Sağlık Vakfı'nın kullanımına tahsis edilmiş bir plaj ile cafe işletmesine sahip. Kuruluş hikayesi 2015 JCI Bodrum Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nin100. yıl kuruluş yıldönümü projesine dayanıyor. Muğla bölgesinde açılan ilk engelsiz plaj örneği, Özgür Plaj. İsmi de projenin amacı kadar güzel. Şimdilerde bu uygulama Muğla'nın sahil bölgelerinde yaygınlaşmaya başlamış. Bodrum Belediyesi projenin hayata geçirilmesinde gereken tüm destekleri göstermiş. 2015 yılından bu yana engelli bireylere cafe ve plaj işletmesi ile hizmet veren Özgür Plaj'da Bodrum Sağlık Vakfı yaz boyu etkinlikler düzenliyor. Çekişte Dergisi olarak bu etkinliği sizler için yerinde gördük. Her yaştan engelli birey aileleriyle birlikte plajda yemek yiyip, dans edip, gönüllerince eğlenip denize giriyor. Bodrum Sağlık Vakfı bu etkinliği sezon boyunca birkaç kez düzenliyor. Aynı zamanda engelli bireyler ve aileleri evlerinden vakfa ait ücretsiz servislerle alınıp plaja getiriliyor ve tekrar evlerine bırakılıyor. Bu uygulama sayesinde fiziksel hareket imkanı kazanan bu arkadaşlar bir araya gelerek sosyalleşme imkanı buluyor, diğer yandan denizin de tadını çıkarıyorlar. Plajda güvenlik gerekli ölçüde sağlanmış. Engelli bireylerin denize taşınmasını sağlayan özel şezlonglar, ahşaptan denize uzanan bir yürüyüş parkuru ve tutunarak denize girebilmelerini sağlayacak korkuluklar mevcut. Belediyeye ait cankurtaran ekibi sabah 09:00 akşam 18:00 saatleri arasında plajın güvenliğinden sorumlu. Bodrum Sağlık Vakfı çalışanları ve yönetimi de, etkinlik boyunca plajda engelli bireyler ve aileleriyle vakit geçiriyorlar. Engelli bireyler güzel bir günün ve denizin keyfini çıkarmanın mutluluğunu yaşıyor. Bu projeden denizle buluşan engelliler kadar aileleri de memnun.

Bodrum'un örnek bir diğer uygulaması görme engelliler için Kumbahçe plajında hayata geçirilen yüzme parkuru oldu. Kendisi de görme engelli olan Dr. Bedriye Gürkan'ın tasarımı olan görme engellilere özel yüzme parkuru, kabartmalı sarı şeritlerden meydana geliyor. Ahşap yürüme parkuru ile görme engelli bireyler destek almadan denize girebiliyorlar. Yüzme parkuru iki bölümden oluşan 25 metrelik bir alana sahip. Her bireye fırsat eşitliği sağlayan bu tür uygulamalar Bodrum'a çok yakışıyor.

Kamuya açık alan düzenlemelerinin engel teşkil edecek uygulamalardan arındırıldığı, engeli ne olursa olsun her bireyin kent yaşamında hareket imkanı bulup sosyal yaşama katılabildiği bir dünya ve Bodrum'un daha çok engelsiz proje ile anılması dileğiyle...